معرفي پروتکل‌هاي RTP و RTCP


به چهارمين قسمت از مجموعه بلاگ آموزش راه اندازي ويپ سيسکو خوش‌ آمديد . همانطور که از موضوع اين مقاله آموزشي مشخص است در اين قسمت از مجموعه مقالات آموزشي Figika مي‌خواهيم در مورد دو پروتکل RTP و RTCP صحبت کرده و کاربرد آن‌ها در دنياي VOIP را مورد بررسي قرار دهيم . پس با ما همراه باشيد .


پروتکل RTP و RTCP


شايد اين سوال برايتان پيش آمده باشد که چرا اين پروتکل‌ها به قدري مهم هستند که در يک مقاله‌ي جداگانه به معرفي و بررسي آن‌ها پرداخته‌ايم . براي پاسخ به اين سوال بهتر است در مرحله‌ي اول با کاربرد يا بهتر است بگوييم وظيفه پروتکل RTP و RTCP آشنا شويد .


در دنياي سيستم‌هاي تلفني تحت پياده سازي ويپ شبکه يا VOIP دو پروتکل مهم و کاربردي براي انتقال مديا وجود دارد که يکي از آن‌ها پروتکل RTP و ديگري RTCP مي‌باشد . بنابراين لازم است تا تمامي متخصصان سيستم‌هاي تلفني VOIP با آن‌ها آشنايي داشته باشند .


پروتکل RTP چيست و چه کاربردي دارد ؟


از نظر مدل OSI پروتکل RTP در لايه‌ي چهارم فعاليت مي‌کند و اطلاعات خاصي را به بسته‌هاي ارسالي ما اضافه مي‌کند ، برخي از اين اطلاعات عبارت است از :


Time Stamp : اين پارامتر به ما کمک مي‌کند تا با Buffer کردن اطلاعات مشکلاتي مانند Jitter را از از بين ببريم . ( در رابطه با اين موضوع در ادامه بيشتر صحبت خواهيم کرد . )


Sequence Number : به کمک اطلاعات اين پارامتر مي‌توانيم ترتيب بسته‌هاي ارسال شده را حفظ کنيم ، به عبارتي در سمت ارسال کننده به تمامي بسته‌ها يک شماره اختصاص مي‌دهيم تا در سمت گيرنده با استفاده از اين شماره‌ها بسته‌ها را مرتب کرده و مدياي مورد نظر خود را بازسازي کنيم .


Payload Type : همانطور که گفتيم پروتکل RTP يک پروتکل انتقال مديا مي‌باشد . يعني مي‌تواند صوت يا تصوير را به سمت ديگر انتقال دهد . اين پارامتر تعيين مي‌کند که بسته‌هاي ما از کدام نوع هستند .


?


پروتکل RTCP چيست و چه کاربردي دارد ؟


پروتکل RTCP همکار پروتکل RTP مي‌باشد که وظيفه جمع‌آوري برخي اطلاعات را به عهده دارد ، اين اطلاعات عبارت است از :


Packet Count : همانطور که از معناي آن مشخص است به شمارش پکت‌ها يا به عبارتي تعداد پکت‌ها اشاره مي‌کند .


Packet Loss : تعداد پکت‌هايي که در طول برقراري ارتباط از دست رفته‌اند .


Packet Delay : ميزان تاخيري است که يک پکت تا رسيدن به مقصد خواهد داشت .


Jitter : به اختلاف زمان بين Packet Delay گفته مي‌شود . يعني اگر تاخير پکت اول 200 ميلي ثانيه و تاخير پکت دوم 250 ميلي ثانيه باشد ميزان جيتر در اين رابطه 50 ميلي ثانيه خواهد بود .


پروتکل RTP و RTCP چگونه کار مي‌کنند ؟


زماني که دو شخص با يکديگر وارد مکالمه صوتي يا ويديويي مي‌شوند پروتکل RTP با يک پورت زوج در بازه‌ي عددي 16384 تا 32767 و پروتکل RTCP با پورت فرد بعدي شروع به فعاليت مي‌کنند تا ارتباط صوتي يا تصويري به درستي بين دو طرف مکالمه برقرار شود . به عنوان مثال بعد از شروع مکالمه RTP با پورت 16386 و RTCP با پورت 16387 باعث شکل‌گيري و برقراري صحيح مکالمه صوتي با تصويري مي‌شوند .


حال که با دو پروتکل RTP و RTCP آشنا شديد و نحوه عملکر آن‌ها را ياد گرفتيد حتما دليل اهميت بالاي اين دو پروتکل را در دنياي سيستم‌هاي تلفني تحت شبکه يا VOIP پيدا کرده‌ايد . زماني که شما يک پروژه پياده سازي و پياده سازي VOIP را آغاز مي‌کنيد بايد متناسب با سناريويي که مي‌خواهيد اجرا کنيد سرويس‌هاي زيرساختي خود را نيز آماده کنيد . مثلا بايد بدانيد که اگر در مسير‌هايي مثل لينک‌هاي WAN يا … بسته‌هاي صوت شما با تجهيزاتي مثل فايروال رو به رو مي‌شوند حتما بايد پورت‌هاي RTP و RTCP روي اين تجهيزات باز باشد . يا مثلا اگر مي‌خواهيد امنيت بسته‌هاي خود را کمي بيشتر حفظ کنيد مي‌توانيد از پورت‌هاي خاص يا بازه محدود‌تري از بازه‌ي اعداد ذکر شده براي پورت‌ها استفاده کنيد .


نکته : در بخش معرفي پروتکل RTCP نکاتي در مورد تاخير و Jitter در شبکه ذکر شد . به عنوان يک کارشناس سيستم‌هاي تلفني ويپ بايد به ياد داشته باشيد که همواره وجود تاخير به ميزان کم در شبکه امري طبيعي مي‌باشد ، اما اگر اين تاخير کمي طولاني باشد يا ميزان Jitter در آن بالا باشد نمي‌توانيد به درستي از سيستم‌هايي که به پهناي باند اختصاصي احتياج دارند ( مانند VOIP ) استفاده کنيد و بايد قبل از پياده سازي سناريوي خود مشکل شبکه را برطرف کنيد . اين اقدام همواره با استفاده از تجهيزات جديد يا تنظيم سرويس‌هايي مثل QOS در شبکه مي‌تواند قابل حل باشد .


مطالب مرتبط با اين بخش از سري مقالات آموزش Cisco Collaboration در همين نقطه به پايان مي‌رسد . در صورت وجود هرگونه سوال يا ابهام مي‌توانيد از طريق فيلد ديدگاه‌ها با کارشناسان Figika در ارتباط باشيد .


 


مشخصات

  • جهت مشاهده منبع اصلی این مطلب کلیک کنید
  • کلمات کلیدی منبع : پروتکل ,rtcp ,اطلاعات ,کنيد ,شبکه ,بسته‌هاي ,سيستم‌هاي تلفني ,ميلي ثانيه ,پروتکل rtcp ,مکالمه صوتي ,پياده سازي ,دنياي سيستم‌هاي تلفني
  • در صورتی که این صفحه دارای محتوای مجرمانه است یا درخواست حذف آن را دارید لطفا گزارش دهید.

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

فروشگاه از من بپرسید! لوازم يدکي ليفتراک Angie تک تو تک Andrea FARBOD SALATINI کسب درآمد اینترنتی مطمئن Rita