به چهارمين قسمت از مجموعه بلاگ آموزش راه اندازي ويپ سيسکو خوش آمديد . همانطور که از موضوع اين مقاله آموزشي مشخص است در اين قسمت از مجموعه مقالات آموزشي Figika ميخواهيم در مورد دو پروتکل RTP و RTCP صحبت کرده و کاربرد آنها در دنياي VOIP را مورد بررسي قرار دهيم . پس با ما همراه باشيد .
شايد اين سوال برايتان پيش آمده باشد که چرا اين پروتکلها به قدري مهم هستند که در يک مقالهي جداگانه به معرفي و بررسي آنها پرداختهايم . براي پاسخ به اين سوال بهتر است در مرحلهي اول با کاربرد يا بهتر است بگوييم وظيفه پروتکل RTP و RTCP آشنا شويد .
در دنياي سيستمهاي تلفني تحت پياده سازي ويپ شبکه يا VOIP دو پروتکل مهم و کاربردي براي انتقال مديا وجود دارد که يکي از آنها پروتکل RTP و ديگري RTCP ميباشد . بنابراين لازم است تا تمامي متخصصان سيستمهاي تلفني VOIP با آنها آشنايي داشته باشند .
از نظر مدل OSI پروتکل RTP در لايهي چهارم فعاليت ميکند و اطلاعات خاصي را به بستههاي ارسالي ما اضافه ميکند ، برخي از اين اطلاعات عبارت است از :
Time Stamp : اين پارامتر به ما کمک ميکند تا با Buffer کردن اطلاعات مشکلاتي مانند Jitter را از از بين ببريم . ( در رابطه با اين موضوع در ادامه بيشتر صحبت خواهيم کرد . )
Sequence Number : به کمک اطلاعات اين پارامتر ميتوانيم ترتيب بستههاي ارسال شده را حفظ کنيم ، به عبارتي در سمت ارسال کننده به تمامي بستهها يک شماره اختصاص ميدهيم تا در سمت گيرنده با استفاده از اين شمارهها بستهها را مرتب کرده و مدياي مورد نظر خود را بازسازي کنيم .
Payload Type : همانطور که گفتيم پروتکل RTP يک پروتکل انتقال مديا ميباشد . يعني ميتواند صوت يا تصوير را به سمت ديگر انتقال دهد . اين پارامتر تعيين ميکند که بستههاي ما از کدام نوع هستند .
?
پروتکل RTCP همکار پروتکل RTP ميباشد که وظيفه جمعآوري برخي اطلاعات را به عهده دارد ، اين اطلاعات عبارت است از :
Packet Count : همانطور که از معناي آن مشخص است به شمارش پکتها يا به عبارتي تعداد پکتها اشاره ميکند .
Packet Loss : تعداد پکتهايي که در طول برقراري ارتباط از دست رفتهاند .
Packet Delay : ميزان تاخيري است که يک پکت تا رسيدن به مقصد خواهد داشت .
Jitter : به اختلاف زمان بين Packet Delay گفته ميشود . يعني اگر تاخير پکت اول 200 ميلي ثانيه و تاخير پکت دوم 250 ميلي ثانيه باشد ميزان جيتر در اين رابطه 50 ميلي ثانيه خواهد بود .
زماني که دو شخص با يکديگر وارد مکالمه صوتي يا ويديويي ميشوند پروتکل RTP با يک پورت زوج در بازهي عددي 16384 تا 32767 و پروتکل RTCP با پورت فرد بعدي شروع به فعاليت ميکنند تا ارتباط صوتي يا تصويري به درستي بين دو طرف مکالمه برقرار شود . به عنوان مثال بعد از شروع مکالمه RTP با پورت 16386 و RTCP با پورت 16387 باعث شکلگيري و برقراري صحيح مکالمه صوتي با تصويري ميشوند .
حال که با دو پروتکل RTP و RTCP آشنا شديد و نحوه عملکر آنها را ياد گرفتيد حتما دليل اهميت بالاي اين دو پروتکل را در دنياي سيستمهاي تلفني تحت شبکه يا VOIP پيدا کردهايد . زماني که شما يک پروژه پياده سازي و پياده سازي VOIP را آغاز ميکنيد بايد متناسب با سناريويي که ميخواهيد اجرا کنيد سرويسهاي زيرساختي خود را نيز آماده کنيد . مثلا بايد بدانيد که اگر در مسيرهايي مثل لينکهاي WAN يا … بستههاي صوت شما با تجهيزاتي مثل فايروال رو به رو ميشوند حتما بايد پورتهاي RTP و RTCP روي اين تجهيزات باز باشد . يا مثلا اگر ميخواهيد امنيت بستههاي خود را کمي بيشتر حفظ کنيد ميتوانيد از پورتهاي خاص يا بازه محدودتري از بازهي اعداد ذکر شده براي پورتها استفاده کنيد .
نکته : در بخش معرفي پروتکل RTCP نکاتي در مورد تاخير و Jitter در شبکه ذکر شد . به عنوان يک کارشناس سيستمهاي تلفني ويپ بايد به ياد داشته باشيد که همواره وجود تاخير به ميزان کم در شبکه امري طبيعي ميباشد ، اما اگر اين تاخير کمي طولاني باشد يا ميزان Jitter در آن بالا باشد نميتوانيد به درستي از سيستمهايي که به پهناي باند اختصاصي احتياج دارند ( مانند VOIP ) استفاده کنيد و بايد قبل از پياده سازي سناريوي خود مشکل شبکه را برطرف کنيد . اين اقدام همواره با استفاده از تجهيزات جديد يا تنظيم سرويسهايي مثل QOS در شبکه ميتواند قابل حل باشد .
مطالب مرتبط با اين بخش از سري مقالات آموزش Cisco Collaboration در همين نقطه به پايان ميرسد . در صورت وجود هرگونه سوال يا ابهام ميتوانيد از طريق فيلد ديدگاهها با کارشناسان Figika در ارتباط باشيد .
درباره این سایت